Dirndls

Dirndl
Een dirndl jurk is onderdeel van de originele klederdracht van Beieren en Oostenrijk. Het is ontstaan uit een mengeling van klederdracht en dienstbodenkleding. Maar daar worden dirndls al lang niet meer voor gebruikt. Tegenwoordig zijn dirndls in Nederland mateloos populair als feestkleding op oktoberfeesten. Voor mannen is de dresscode een lederhose en voor dames wordt er traditioneel een dirndl jurk gedragen. 
De dirndl accentueert de vrouwelijke vorm door de taille strak in te snoeren en zo de boezem voller te laten lijken. Dit maakt een dirndl super sexy. 

Strik links of rechts?
De manier waarop je een dirndl draagt zegt iets over de draagster. Namelijk of je vrijgezel of getrouwd bent. Dus let goed op waar je je dirndl knoopt, voordat je de verkeerde indruk wekt op het Oktoberfest. Als de strik aan de rechterkant is geknoopt, is de dame getrouwd, verloofd of op een andere manier ‘vergeven’. De strik aan de linkerkant geeft aan dat de draagster vrijgezel is. Als het schort aan de voorkant is gestrikt, is het meisje nog maagd en aan de achterkant betekent dat de vrouw weduwe is. 
In Duitsland houden ze zich strikt aan deze code. Maar ook in Nederland weten ook steeds meer bezoekers van Oktoberfeesten wat de strik betekent. Opletten dus! Je wil niet het verkeerde signaal afgeven.

Outfit
De dirndl wordt meestal gedragen met een witte dirndlblouse. Deze geeft een mooi afgewerkt randje aan het bovenstuk van de dirndl. Vaak hebben deze blouses een pofmouwtje en zijn ze afgezet met kant of broderie. 
Je hoeft niet alleen voor het Oktoberfest een dirndl te kopen. Je kunt een dirndl ook goed met Carnaval dragen.
In Nederland worden dirndls ook vaak Tiroler jurkjes genoemd. Maar of je ze nu dirndl noemt of Tiroler jurken, een dirndl kopen doe je bij Hendriks Carnaval.