Ridders

Ridder is een adelijke titel. De ridders hebben de laagste titel in de adel. In de middeleeuwen was een ridder een bewapende ruiter. Zo zijn ze eigenlijk het meest bekend. Misschien wel de meest bekende ridders zijn de Ridders van de Ronde Tafel uit de legende van King Arthur. Deze ridders waren de hoogst onderscheiden ridders in het gevolg van de mythische Koning Artur van Engeland. Volgens de legende stond het kasteel Camelot een grote ronde tafel zonder hoofd of voet waaraan de ridders als gelijken zaten.  Het boek Le Morte d’arthur van Sir Thomas Malony geldt als de voornaamste bron van de nu nog populaire Arthurlegende. De erecode die hierin staat beschreven waar de ridders van de ronde tafel zich aan moesten houden staan in sterk contrast tot het werkelijke gedrag van de ridders in de vroege middeleeuwen. Deze stonden bekend door hun gewelddadige gedrag tijdens de onderlinge oorlogen en kruistochten die ze voerden.

De Europese ridderorden zijn rond 1100 tijdens de kruistochten ontstaan naar het voorbeeld van een groep van trouwe vazallen die de koning omringden en door een  eed van trouw aan zijn hof waren gebonden.

Ridder kleding
Een ridder was zelf verantwoordelijk voor zijn uitrusting. De uitrusting van een ridder bestond uit een minimum van een paard, een zwaard, een schild en een lans. Daarnaast droeg een ridder beschermende kleding zoals een maliënkolder, helm en beschermstukken van leer over de armen en benen. Een harnas kwam pas in de Late Middeleeuwen maar werd nauwelijks gebruikt omdat het zeer zwaar en onpraktisch was. 

Ridder kostuum carnaval
Tegenwoordig worden jongens nog steeds graag ridder met carnaval. Nu hoeft een ridderpak natuurlijk geen bescherming te bieden tegen zwaardsteken en andere gevechtswonden. Een ridderpak van Hendriks Carnaval ziet er dan ook wel echt uit, maar draagt een stuk comfortabeler dan echte ridder kleding.

Wij hebben ridderpakken voor kleine jongens maar ook een ridder kostuum voor de grote dappere ridder in ons assortiment.