Kapitein

Een kapitein is de gezagvoerder aan boord van een schip en daarmee eindverantwoordelijk voor alles wat er met en op het schip gebeurt. Bij binnevaartschepen heet de kapitein ‘schipper’, hoewel op passagiersschepen toch vaak de term ‘kapitein’ gebruikt wordt. 'Kapitein' is eigenlijk de rang en 'gezagvoerder' de functie. Zo kan bijvoorbeeld, als de kapitein ziek is, het gezag ook gevoerd worden door de eerste stuurman die dan plaatsvervangend kapitein is. Achter zijn rug spreken de zeelui vaak over 'de ouwe' ('the old man') als ze het over de kapitein hebben.

Taken van de kapitein
De taken van de kapitein bestaan eruit dat hij ervoor zorgt dat het schip voldoet aan de lokale en internationale wetgeving en aan het bedrijfsbeleid. Hij is verantwoordelijk voor het veilig navigeren van het schip, zijn zeewaardigheid en netheid, het veilig omgaan met de vracht, het personeelsbeleid, de inventaris en het up to date houden van certificaten en documenten van het schip.

Op internationale reizen is de kapitein ook verantwoordelijk voor het voldoen aan eisen van de lokale immigratie en douane. De kapitein heeft een speciale verantwoordelijkheid als het schip of zijn vracht beschadigd is, of wanneer het schip schade aan een ander schip veroorzaakt en bij verwonding of dood van één van de passagiers of bemanningsleden.

Ten slotte is de kapitein verantwoordelijk voor het omgaan met medische kwesties die invloed hebben op de passagiers en de bemanning door ze zoveel mogelijk te voorzien van medische zorg, samen met het medisch personeel aan de wal, en, zo nodig, het evacueren van mensen die meer hulp nodig hebben dan kan worden verstrekt aan boord van het schip. Als een schip vergaat dient de kapitein ook als laatste pas zijn schip te verlaten.

Kapitein kostuum
Zo’n belangrijke functie heeft natuurlijk een enorme uitstraling. Vandaar dat het kapitein kostuum een zeer populair verkleed kostuum is. Iedereen wil wel een dagje de baas zijn over alles. Bij Hendriks Carnaval hebben we een ruime keuze aan kapitein kostuums en accessoires zoals losse kapiteinspetten.