Matroos

Een matroos is iemand die alle voorkomende werkzaamheden aan boord van een schip doet. Hier wordt onder andere het onderhoud en de schoonmaak van het schip onder verstaan. En een matroos staat op de uitkijk. Bij zeilschepen bedient de matroos ook de zeilen. Er is een verschil tussen lichtmatrozen en volmatrozen. Die eerste is een beginnend matroos, ook wel ‘aankomend matroos’ of ‘matroos onder de gage’ genoemd. Die tweede is een ervaren matroos.

In vroeger tijden was het begrip matroos bij de zeevisserij een aanduiding van een rang onder de bemanningsleden. De rang die iemand had was bepalend voor het deel van de opbrengst van de vangst dat diegene kreeg. Het begrip matroos is ook bij de Marine een rang. Hier kent men verschillende gradaties, namelijk matroos 3de klas, matroos 2de klas en matroos 1ste klas. Matrozen werden bij de Marine ook wel ‘pikbroeken’ genoemd, dit vanwege het breeuwen waarbij men pek (pik) gebruikte. Een andere ouderwetse naam voor matrozen is ‘Jantjes’.

Matroos Carnaval
Het kenmerkende matrozen kostuum met de opvallende pet en kraag met sjaaltje is al jaren een populair verkleedpak. Vroeger werden ook kinderen vaak in een matrozenpakje gestoken om bijvoorbeeld portretfoto’s te laten maken. Het werd gezien als het ultieme chique en schattige kostuum voor een kind.

Ook is matroos met carnaval een veel geziene figuur. Bij Hendriks Carnaval hebben we voor iedereen een passen matrozen kostuum. Voor zowel kinderen als volwassenen hebben we een ruime keuze. Zelfs voor de vrouwelijke matrozen hebben de sexy variant op het matrozenpakje in huis.

Popeye kostuum
Het stripfiguur Popeye is een van de meest bekende matrozen. Hoewel hij te boek staat als een supersterke zeeman, heeft hij een echt matrozenpakje aan. Dit Popeye kostuum hebben wij bij Hendriks Carnaval ook in ons assortiment. Dus behalve een matrozen kostuum en een blik spinazie heb je niets nodig om een supersterke zeeman te worden.